Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia :)

Adessss.
Malam nie aku agak pressure.
Main HoN, straight kalah.
Ada orang tanya, apadia itu Heroes of Newerth ataupun HoN ni.
Ada yang taw dan ada jugak yang tataw.
Bagi yang taw tu, dok diam² sudah.
Haha !
Sapa yang tataw tuh, HoN nie adalah game adaptation dari game Warcraft 3: The Frozen Throne custom map iaitu DotA dan telah dibangunkan oleh S2 Games.
DotA pun tataw?
Kalau tataw tu, p bukak wikipedia.org then search DotA.
Hahaha !
Macam aku cakap tadi, HoN ni game adaptation cari DotA.
Gameplay yang sama, kebanyakkan hero sama (tak semua dan nama hero telah ditukar nama) dan kebayakkan item pun sama.
So, apa yang lainnya?
Yang best main HoN berbanding DotA adalah semestinya dari segi grafik.
DotA tu game yang nak dekat 10 tahun dah.
Garfik kuno gila. Hahahaha !
Then HoN ada several features yang di panggil "Game Protection" seperti game reconnection dimana apabila korang tengah main, then tetiba korang ter-DC (disconnect), korang bleh re-connect balik.
Sambung main seperti biasa.
Cool kan?
Kalau main DotA, kalau korang DC memang korang takleh nak re-connect balek.
Then, dia ada Leaver Protection dimana dalam HoN ni, setiap player ada Stats tersendiri.
Bape kali korang main, menang, kalah, leave dan sebagainya.
If korang selalu leave, korang akan dapat leave percentage.
Kalau percentage korang tinggi, korang takkan boleh masok game yg di-enable Leaver Protection.
HoN ni jugak ada Client Server-Netcode.
Yang ni susah skit nak explain.
Huhuh.
Kalau dalam DotA, kalau host tu lagg, semua player akan lagg tapi dalam HoN, semua game akan di-remote terus ke dedicated server yang disediakan.
That's mean, kalau host tu lagg, dia akan lagg sorang² dia jer. Korang takkan lagg :)
Cool kan?
Then, macam aku cakap tadi, setiap player ada stats masing².
Korang bleh tgk setiap stats player.
HoN juga mengguna Pub Skill Rating (PSR) di mana lagi tinggi PSR korang, lagi PRO la korang (dalam teori lah).
Kiranya, PSR nie macam skill point korang lah. Menang tambah point, kalah tolak point.
Lagi satu, dalam HoN ada KDR (Kill Death Ratio).
KDR ni lagi penting dari PSR sebab dari situ orang akan taw korang ni pro atau tidak.
Bape banyak korang kill, bape byk korang mati.
Lagi byk korang kill, lagi pro la :)
Aku pun dah tataw nak explain macam mana dah.
Kalau nak taw, korang kena la try game ni.
Tapi masalahnya kalau nak main game ni, korang kena ada beta key dari Garena.
Kalau korang sanggup bayar, korang bleh beli ID HoN nie dan straight main game ni kt server S2 Games.
Main kat S2 Server lagi syiok dari main kt server Garena.
Kalau sanggap sangat nak main, korang bleh main kt private server.
Tapi, memang delay skit la sebab server tu di luar Malaysia.

HoN Extreme Private Server

Korang bleh check link kat atas tu.
Register then download client.
Tapi akan ada delay la.
Hehehe.

Papepun, Happy Hon'ing.

Singing off, Mr Chuck KV.

Screenshot Heroes of Newerth.

1 Response to "Heroes of Newerth"

  1. berla izzaty Says:

    wow phm2

Post a Comment